Banii – cuvântul care declanșează emoții puternice.

Banii – o unealtă folosită pentru acoperirea nevoilor și dorințelor.

Banii – realitatea pe care noi trebuie să o stăpânim.

…și lista definițiilor ar putea continua.

 

Noi putem și trebuie să stăpânim banii; în caz contrar, vom fi stăpâniți de bani. Iar bugetul este instrumentul cel mai eficient pentru a stăpâni banii.

Bugetul cuprinde veniturile și cheltuielile. Toate veniturile noastre se pot duce în două direcții: economii (inclusiv investiții) și cheltuieli. Și pentru că rezultatele noastre sunt efectul propriilor noastre decizii, noi decidem ponderea economiilor și ponderea cheltuielilor. Nu există o rețetă valabilă pentru oricine, dar este foarte important să luăm prima decizie.

Când am început să o ajut pe fiica mea să ia primele decizii de educație financiară, am susținut-o și încă o susțin pentru economisirea a jumătate din veniturile obținute. În plus, donează 10% din tot venitul, iar suma donației o ia din jumătatea rămasă. Este greu, dar este entuziasmată când îi arăt planul financiar pe termenul lung, o ajut să vizualizeze finalul, să își imagineze împlinirea propriilor visuri (și nu are puține).

 

Care ar fi prima decizie?

Dacă ești la început de drum în stăpânirea banilor, îți sugerez să economisești 10% din tot venitul. Chiar fără un scop anume, doar ca exercițiu. Pe măsură ce educația ta financiară va crește, stabilește-ți un scop pentru banii economisiți. Vizualizează, atinge, trăiește visul pe care îl ai cu banii; stabilește o dată pentru împlinirea visului și astfel devine un scop. Iar când va fi împlinit, recompensează-te.

A doua etapă: economisește 20% din tot venitul, din care 10% să fie investit, iar 10% să rămână la economii. Este o provocare pentru tine să economisești pentru investiții, pentru că ai nevoie de instruire pentru investiții. Îmi amintesc de momentele când am câștigat și am pierdut în urma investirii banilor. Emoții puternice, dar mai presus, lecții învățate.

A treia etapă este debutul altruismului: donează 10% din tot venitul unor cauze care îți sunt aproape de suflet și continuă să economisești 20% (investiții și economii). Simțămintele pe care le vei trăi sunt de nedescris. Probabil ai auzit sau ai citit expresia Este mai bine să dai decât să primești. O vei înțelege, probabil fără posibilitatea de a o explica. Iar experiența este unică.

 

Planul se poate ajusta în funcție de visul pe care îl are fiecare. Decizia descrisă poate fi ajustată în funcție de o multitudine de variabile. Cea mai importantă este decizia de a începe.

O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas. (Lao-Tzu)