Obișnuim ca la fiecare început de an să ne stabilim obiectivele pentru anul care urmează, pentru că la fiecare început de an îndrăznim să visăm.

Anul acesta este prima dată când mi-am scris 2 liste de obiective – una cu obiectivele generale și una cu obiectivele financiare. Am ales acest mod de planificare, deoarece doresc să valorific la maximum cele 4 cadrane ale banilor în care activez: salariat, freelancer, antreprenor și investitor.

Sunt convinsă că primul pas pentru atingerea unui obiectiv este scrierea lui după structura SMART: specific + măsurabil + posibil de atins + relevant pentru mine + încadrat în timp. Dacă voi ști ce îmi doresc, voi putea ajunge acolo, voi găsi calea cea mai bună pentru aceasta și voi identifica mediile propice pentru atingerea obiectivelor.

 

Și pentru că ești interesat/ă de educația financiară, îți împărtășesc 3 direcții de stabilire a obiectivelor financiare pentru anul acesta, pe care eu le urmăresc și sper că îți vor fi de folos:

 

  1. Bugetul

Recunosc faptul că nu cunosc un alt instrument cel puțin la fel de eficient ca BUGETUL pentru planificarea finanțelor personale, administrarea și monitorizarea acestora.

La cursurile de educație financiară aveam deseori surpriza să constat că oamenii considerau că bugetele se întocmesc doar de firme sau de stat. Și mare le era mirarea când constatau ce benefic este să ai și buget personal sau familial.

Bugetul personal este o dovadă în plus că ceea ce măsori poți îmbunătăți.

Bugetul conține TOATE veniturile și TOATE cheltuielile – mai întâi planificate, apoi realizate.

 

Ți-ar fi de folos o machetă de buget? (poate chiar pe cea pe care o folosesc eu)

 

Planificarea finanțelor personale pe următoarele 2 direcții – economisirea și investițiile – probabil necesită o creștere a veniturilor. Poți găsi câteva idei în ebook-ul Cele 4 surse de venit pentru femei.

 

  1. Economisirea

Acum câțiva ani am luat decizia ca prima ”cheltuială” pe care o fac din veniturile mele să fie pentru mine; eu nu muncesc pentru a plăti facturi, ci pentru mine. Aceasta este prima cheltuială după ce îmi manifest recunoștința prin dăruire.

Iar pentru mine cheltuiesc prin economisire. Am început cu sume mici, insignifiante. Am mărit suma sau procentul an de an. Iar pe măsură ce am studiat despre administrarea eficientă a banilor am constatat cât de important este să lupți pentru un obiectiv financiar.

Bugetul anului 2021 pentru mine include economii în cuantum de 7-8%. A fost o decizie de scădere a ratei de economisire deoarece obiectivul meu este de a investi mai mult, iar lichiditatea unei părți a investițiilor mele este mare. În plus, am depășit nivelurile fondurilor descrise mai jos.

Economiile cuprind următoarele două categorii:

  • fondul de urgență egal cu suma cheltuielilor unei luni
  • fondul de siguranță egal cu suma cheltuielilor pe minimum 6 luni.

Fondul de urgență trebuie să fie la dispoziția ta în orice moment, iar fondul de siguranță să fie păstrat într-un loc ce asigură lichidate imediată.

 

Tu ce rată de economisire ți-ai stabilit pentru anul 2021?

 

  1. Investițiile

Dacă acceptăm în viața noastră conceptul lui Robert Kiyosaki expus în cartea sa Tată bogat, tată sărac, conform căruia este important să punem banii să acționeze pentru noi și nu să muncim pentru bani, atunci luam decizia de A INVESTI.

La întocmirea bugetului, poți considera investițiile ca parte componentă a economiilor sau o ca alocare separată în buget.

Eu aleg să bugetez investițiile separat de economii, pentru a calcula rata de investiții separat de rata de economisire.

Bugetul anului 2021 pentru mine include investiții în cuantum de peste 40% din venit. A fost o decizie pe care am luat-o după ce am constatat că a fost posibilă o rată a investițiilor de 30% din venit în ultimele luni ale anului 2020.

 

Tu ce rată de investiții ți-ai stabilit pentru anul 2021?

 

Stabilirea obiectivelor este simplă, dar îndeplinirea acestora nu este ușoară. De aceea, obiectivele sunt însoțite de un plan de acțiune împărțit pe perioade mai mici (trimestre, luni, săptămâni), dar acțiunea ZI de ZI este esențială. Descarcă Planificatorul zilnic – un instrument de analiză a zilei care a trecut și o planificare a zilei care urmează.

 

P.S. Dacă ți-a plăcut articolul, transmite-mi un like, comment și dă un share, este posibil să aibă și alții nevoie de aceste informații.