Nu știu alții cum sunt, dar eu … vreau să dețin controlul banilor mei.

Este una dintre deciziile financiare ale acestui an. De prea multe ori m-au controlat banii, am făcut cheltuieli impulsive, i-am cumpărat fiicei mele anumite lucruri doar pentru că eu nu am avut în copilărie, am făcut cadouri prea scumpe sau am investit fără să studiez în detaliu tipul respectiv de investiție.

Sunt adeptul planificării – mănânc pe bază de meniu săptămânal, cheltuiesc banii pe bază de buget, stabilesc economisirile și investițiile lunare, merg la cumpărături cu lista în mână (fie că sunt cumpărături de alimente sau de îmbrăcăminte), fac traseul călătoriilor de vacanță, planific programul de concediu; și lista poate continua.

Este adevărat că planificarea îmi consumă timp, dar beneficiile depășesc cu mult sacrificiile realizării ei:

  • economisesc timp și bani atunci când procesul planificat se implementează;
  • mă simt în siguranță pentru că știu ce urmează și am control asupra a ceea ce urmează să se întâmple;
  • dețin controlul asupra slăbiciunilor personale, pe care le conștientizez sau nu;
  • exersez disciplina, pentru că planificarea merge mână în mână cu realizarea procesului așa cum a fost planificat.

În domeniul finanțelor personale, LISTA de CUMPĂRĂTURI este un instrument esențial în planificare.

Iată câteva idei de liste de cumpărături care mă ajută pe mine în planificarea banilor și să am control asupra lor:

  1. Lista de cumpărături pentru alimente

Una dintre prioritățile mele de viață este grija pentru sănătate. Aceasta relaționează direct cu o alimentație sănătoasă, o suplimentare nutrițională controlată și exercitarea unui control (atât cât se poate) asupra alimentelor consumate.

În acest sens, am introdus MENIUL săptămânal în programul nostru de familie. Astfel, planific ceea ce mâncăm, fiecare membru de familie știe ce are de mâncare, gătim împreună și ne facem cumpărăturile pe baza meniului.

În funcție de meniu, stabilim o listă lunară și una săptămânală de cumpărături.

Lista lunară de cumpărături conține toate alimentele mai puțin perisabile necesare meniului nostru și suplimentele alimentare (baza este formată dintr-un complex de vitamine și minerale, omega 3 și proteină). Lista săptămânală de cumpărături conține alimentele perisabile și crude necesare pentru săptămâna care urmează.

Folosesc listele de cumpărături fie că facem noi cumpărăturile, fie că le facem online. Economisirea timpului și a banilor este relevantă. În plus, pentru că mă preocupă să îmi păstrez greutatea corporală în limitele normale, lista de cumpărături alimentare mă ajută să rămân zona de siguranță astfel încât să nu cumpăr alimente care mă îngrașă; pentru mine, cea mai eficientă metodă ca să nu mănânc un produs care îmi face rău este să nu îl am în casă.

  1. Lista de cumpărături pentru îmbrăcăminte

La începutul fiecărui anotimp, fac o revizuire a garderobei: încadrarea în tipul cromatic, posibilitatea de asortare pe baza garderobei capsule, calitatea materialului și nu în ultimul rând verific dacă mă mai încap, pentru că păstrarea greutății este provocarea mea continuă.

Apoi analizez nevoile de îmbrăcăminte și tipul de produse necesare pentru derularea activităților de business, vacanțe, activități acasă (în casă și în aer liber), haine pentru evenimente regulate.

Stabilesc bugetul și întocmesc lista de haine necesare. Am în vedere calitatea produselor și mă folosesc de perioadele de reduceri pentru a cumpăra haine de calitate la prețuri mici.

Bineînțeles, că se ivesc situații sau îmi planific eu situații în care cumpăr îmbrăcăminte pe baza unor dorințe ori pentru anumite evenimente. Nu mi-ar plăcea să trăiesc acoperindu-mi doar nevoile de bază, ci și pentru satisfacerea anumitor dorințe. Și atunci, mi le planific pentru a preveni surprinderile.

  1. Lista de cumpărături pentru înfrumusețare

Când vorbesc despre înfrumusețare, mă refer atât la întreținerea și tratarea tenului, cât și la cosmetică colorată. Iau în considerare doar produse cu certificare de calitate, ecologice, prietenoase cu tenul meu alergen; în ceea ce privește finanțele personale, folosesc produse concentrate care să dureze mult timp și astfel costul pe utilizare să fie mic.

Aceste criterii sunt atât pentru produsele tratament, cât și pentru machiaj.

Lista de cumpărături este întocmită periodic, aproximativ la 3 luni, astfel încât frecvența să fie planificată în bugetul personal. Folosesc furnizori care acceptă retururile de produse chiar în condițiile în care produsul este desigilat.

Am decis tipurile de tratamente cosmetice și să le fac acasă, cu produsele mele, pe cele de bază. În acest mod, fac economie de timp și bani, care îmi sunt de folos în alte activități.

  1. Lista de cumpărături pentru vacanță

Vacanța este perioada de timp preferată de fiecare dintre noi. Este momentul nostru de relaxare și ne dorim ca după vacanță să ne menținem tonusul cât mai mult timp. Daca perioada de vacanță epuizează economiile noastre, vom fi nefericiți la întoarcerea din concediu.

(Îmi amintesc de perioada în care lucram în învățământ și la sfârșitul lunii iunie primeam salariul pentru toată vacanța de vară. În septembrie eram extrem de frustrată pentru că nu mai aveam niciun ban și așteptam cu sufletul la gură să primesc avansul la salariu.)

Și atunci, este esențial ca să întocmesc o listă de cumpărături pentru pregătirea concediului și un buget pentru cheltuielile de vacanță.

Lista de cumpărături pentru pregătirea concediului se întocmește în funcție de bagajele necesare. După întocmirea listei de bagaje, se analizează ce există și ce trebuie cumpărat.

Iată un exemplu de Listă de bagaje pentru Vacanță la mare:

  • Îmbrăcăminte și încălțăminte: lenjerie de corp, șosete, tricouri / topuri, pantaloni scurți / lungi, rochițe de plajă, rochițe de seară, cardigan, pijamale, trening, sandale, încălțăminte sport, etc
  • Pentru plajă: geantă de plajă, costume de baie, pălărie de soare, papuci de plajă, loțiune protectoare de soare, accesorii de păr, etc
  • Îngrijire personală: trusă de îngrijirea tenului și de machiaj, perie de păr, produse de îngrijire corporală, parfum, produse și ustensile de îngrijire și aranjare pentru păr, etc
  • Diverse: bani, documente de identitate, bilete de rezervare, ladă frigorifică, carte de citit, troller pentru bagaj, rucsac, fier de călcat, medicamente de prim ajutor, încărcător pentru telefon, etc

După ce întocmesc lista de bagaje, stabilesc ce cumpăr înainte de plecare și ce pot cumpăra de la locația de vacanță. De exemplu, pentru o vacanță la mare prefer să cumpăr loțiune protectoare înainte de plecare, pentru că cele de la fața locului fie sunt foarte scumpe, fie nu am certitudinea că sunt de calitate.

Pentru economie de timp și bani, întocmesc lista de cumpărături pentru vacanță cu cel puțin 2 săptămâni înainte de plecare, pentru a avea timp să caut produse de calitate la prețuri mici.

  1. Lista de cumpărături pentru copii

Nevoile și dorințele copilului necesită alocări financiare substanțiale, atât în anumite perioade cum ar fi începutul de an școlar, cât și pe tot parcursul anului. Se întâmplă frecvent, mai ales la vârste mici, să apară situații neprevăzute de tipul îmbolnăvirilor spontane, care necesită sume de bani ce trebuie să existe deja economisite (fondul de urgență).

Lista de cumpărături pentru copil are conținut similar cu al adultului (mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte, educație, întreținere corporală, etc), doar că anumite produse sunt cumpărate mai des. De exemplu, hainele sunt achiziționate des, deoarece rămân neîncăpătoare pentru un copil care a crescut. Alte produse sunt deosebite de ale adultului – de exemplu, produsele alimentare sunt diferite la vârstele mici.

În funcție de vârstă, se stabilesc perioadele de vârf în ceea ce privește cumpărăturile și se stabilește un buget. De exemplu, perioadele de vârf pentru un copil școlar sunt următoarele: începutul anului școlar, fiecare început de anotimp, sfârșitul anului școlar, vacanța de vară, ziua de naștere, sărbătorile (de iarnă, de primăvară, Ziua Copilului, altele).

Iată un exemplu de listă de cumpărături pentru începutul anului școlar:

  • Rechizite: se stabilesc în funcție de cerințele școlare, coperte cărți și caiete, etichete, ghiozdan, penar cu instrumente de scris și de colorat, altele
  • Îmbrăcăminte și încălțăminte: uniformă sau pantaloni / fuste / sarafane și bluze / cămăși / tricouri, pantofi, pulover, geacă/pardesiu, șosete, dresuri, accesorii, trening, încălțăminte pentru sport, cardigan, lenjerie de corp, altele
  • Produse pentru acasă: birou de lucru, scaun, suport creioane, rafturi pentru cărți și caiete, altele

 

Așadar, indiferent de categoriile de cumpărături, planificarea acestora are beneficii pentru economisirea de timp și de bani, precum și la asigurarea unei stări de spirit pline de pace și liniște în viața ta financiară.