Joi, 6 august 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 130 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri europene nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19.

În perioada 11-24 august 2020 se află în consultare publică ghidul pentru pregătirea documentației în vederea accesării acestor granturi.

Tipurile de proiecte posibil a fi depuse sunt următoarele:

  1. Microgrant – în sumă fixă pentru capital de lucru în sumă de 2000 de euro / beneficiar;
  2. Grant pentru capital de lucru – în cuantum de 15% din cifra de afaceri pe anul 2019, cu o cofinanțare de 15% din partea solicitantului;
  3. Grant pentru investiții – în valoare minimă de 50 000 euro și maximă de 200 000 euro, cu o cofinanțare de 15% din partea solicitanților din cele 7 regiuni mai puțin dezvoltate sau 30% pentru solicitanții din București-Ilfov.

Accesarea fondurilor europene se va putea face de următoarele categorii de solicitanți:

Solicitanții eligibili pentru proiectele de tip a) sunt următoarele entități care desfășoară activități conform listei de domenii eligibile prevăzute în OUG în Anexa 1:

  • IMM-urile fără angajați la 31.121.2019;
  • PFA, ONG-uri cu activitate economică;
  • PFA/CMI implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, dacă nu au beneficiat de stimulentul medica OUG 43/2020.

Solicitanții eligibili pentru proiectele de tip b) sunt IMM-urile cu cod CAEN prevăzut în Anexa 2, din categoriile: restaurante, hoteluri, cafenele, industria alimentară și alte activități similare, transporturi, agenții de turism, edituri, librării, biblioteci, industrii creative, organizare de evenimente, a căror activitate a fost interzisă ori redusă prin ordonanțe militare.

Solicitanți eligibili pentru proiectele de tip c) sunt IMM-urile cu cod CAEN prevăzut în Anexa 3.

Guvernul estimează că 100 000 de entități economice vor beneficia de aceste granturi.

Cheltuielile eligibile pentru fiecare tip de grant sunt prevăzute în OUG 130. Ghidul prevede modul de accesare a fondurilor nerambursabile și documentele care trebuie transmise.

Ulterior datei de 24 august 2020 se va anunța data și ora la care se va începe depunerea proiectelor. Proiectele din categoriile a) și b) vor fi aprobate pe baza principiului primul venit – primul servit, iar proiectele din categoria c) vor fi evaluate și finanțarea va fi acordată pe bază de punctaj.

În perioada 17 – 28 august realizăm analiza GRATUITĂ a firmelor care sunt interesate de accesarea Granturilor pentru IMM-uri.

Trimiteți solicitare la adresa office@elearning4you.ro.