Thomas Alva Edison este recunoscut ca fiind cel mai mare inventator al lumii. În ciuda unei educații formale de foarte scurtă durată și datorită unor factori motivatori extrem de eficienți, Edison a realizat de-a lungul vieții peste o mie de invenții, printre care primul fonograf și primul bec electric.
Becul a fost rezultatul unui șir de acțiuni, realizate într-o perioadă de timp și într-un mod foarte sistematic. Edison avea șase reguli pentru invenții, iar acestea cu siguranță ne pot fi de folos în gestionarea finanțelor personale:
- Fixează-ți un scop și ține-te de el.
- Gândește-te la pașii pe care trebuie să îi parcurgi ca să completezi invenția și ține-te de ei.
- Ține înregistrări ale muncii tale.
- Împărtășește rezultatele cu colegii tăi.
- Asigură-te că toată lumea care lucrează la proiect își înțelege clar responsabilitățile.
- Înregistrează toate rezultatele pentru o analiză ulterioară.
1. Descrierea amănunțită a scopului financiar personal este esențială. Știi destinația spre care te îndrepți, vizualizezi finalitatea cu certitudine, simți parfumul succesului pe care ți-l dorești, analizezi cercetător toate aspectele finalității, atingi elementele reale din peisajul destinației. Pe de altă parte, urmărirea permanentă a scopului financiar contribuie într-un mod determinant la atingerea lui. Fie ca este vorba despre construirea unui activ, ori de obținerea unui randament al investițiilor, sau de economisirea unui procent din venituri – oricare scop financiar detaliat amănunțit și urmărit cu perseverență este atins. Foarte important – stabilește data limită pentru scop, altfel rămâne doar un vis.
2. Stabilirea planului de acțiune și îndeplinirea acestuia (pașii parcurși până la atingerea scopului financiar) reprezintă munca pentru atingerea scopului. Cu alte cuvinte, tu ai în mâini propriul scop financiar și poți să îl atingi prin înfăptuirea lui, urmând planul de acțiune pas cu pas. Dacă scopul financiar este economisirea a 25% din veniturile tale, pornește la drum cu o economisire de 5%, apoi crește la 10% și gradual ajungi la ținta de 25%. Economisirea este o zona lipsită de confort, dacă nu ai practicat-o până acum. Așadar, expune-te doar atât cât poți suporta și după ce te obișnuiești, lărgești zona.
3. Tot ceea ce este măsurat poate fi recompensat și îmbunătățit. Fiecare pas din planul de acțiune care are rezultatele înregistrate merită sărbătorit și se poate trece la următorul pas. Odată trecut pasul de economisire a 5% din venit timp de 3 luni și se constată că este un pas confortabil, atunci se poate trece la următorul pas spre scopul final. Încrederea crește, vizualizarea scopului final se clarifică și știi sigur că poți. Indiferent de circumstanțe, vei reuși.
4. Să fii parte a unui grup de suport în atingerea scopurilor tale este una dintre cele mai bune decizii. Când am citit prima dată despre importanța unui networking, nici nu știam că există această posibilitate în România. După ce am decis că voi găsi cel puțin un astfel de grup, am avut îndoieli cu privire la disponibilitatea membrilor de a mă primi. Și mare mi-a fost surpriza când am constatat încă o dată (pentru a nu știu câta oară) că cine caută găsește. Împărtășirea rezultatelor tale celor care urmăresc și muncesc pentru atingerea unor scopuri similare și primirea de încurajări și aprecieri reprezintă o motivație pentru a merge mai departe. Pe de altă parte, fiind martorul unor experiențe pe care alții le împărtășesc în grupul din care faci parte contribuie la creșterea încrederii că vei reuși.
5. În condițiile în care scopul tău financiar este conceput să fie atins în echipă, este esențial ca fiecare membru al echipei să știe care îi sunt responsabilitățile. De regulă, un scop financiar este personal, individual și depinde în cea mai mare parte de implicarea ta. Dar pot exista situații în care se realizează în echipă. De exemplu, demararea unei activități independente (o firmă) prin asociere cu un partener de afaceri presupune stabilirea unui scop financiar – valoarea profitului net într-o perioadă determinată de timp pentru fiecare dintre asociați. Pentru atingerea acestui scop financiar, fiecare dintre cei doi parteneri de afaceri trebuie să știe care îi sunt responsabilitățile pentru atingerea scopului.
6. Atingerea unui scop financiar în cuantumul stabilit și în perioada de timp propusă reprezintă un succes personal. Cu siguranță, aceasta conduce la creșterea încrederii în sine și la stabilirea unui alt scop financiar. Este foarte important ca înainte de stabilirea următorului scop financiar să se analizeze rezultatele obținute, să se cerceteze bune practici din timpul procesului și să se aleagă aspectele esențiale care au condus la atingerea scopului financiar, pentru a fi folosite și în următorul. În procesul economisirii, bunele practici ar putea fi perseverența în ciuda cheltuielilor neprevăzute, recompensarea fiecărui pas făcut sau trecerea la următorul pas înainte de termenul stabilit.
În consecință, cele șase reguli pentru invenții ale lui Edison reprezintă un fundament extrem de productiv pentru gestionarea finanțelor personale, contribuind sistematic la educația financiară personală. Aceste reguli sunt, de fapt, instrumente de lucru. Testează-le și tu, pentru că sunt garantate de cele peste o mie de invenții ale celui mai mare inventator.