Orice decizie financiară se ia pentru viitor. Ne gândim la prezent, trăim în prezent, ne îndeplinim bine datoriile zilei de azi și astfel putem să fim pregătiți pentru responsabilitățile zilei de mâine. Îndeplinirea cu credincioșie a datoriilor zilei de azi este cea mai bună pregătire pentru provocările zilei de mâine. Nu te tulbura, deznădăjduind pentru poverile zilei de mâine. Îți este dat să trăiești în prezent, astăzi, câte o singură zi pe rând.

 

Criza provocată de noul coronavirus a conștientizat oamenii de importanța unei educații financiară aplicate. Viața noastră ca oameni are particularități aparte. Dezvoltarea noastră în domeniul gestionării propriilor bani se face printr-un efort conștient și intenționat. Iar acest efort poate avea următoarea structură:

 

  1. Ce îmi doresc cu adevărat?

Primul pas din acest efort conștient și intenționat este să descoperi și să stabilești ce îți dorești în domeniul financiar. Dacă nu știi încotro te îndrepți, nu vei putea stabili modul în care vei ajunge acolo. Asigură-te că descrii acest obiectiv la nivel SMART, ceea ce înseamnă că este Specific (descrierea este cu lux de amănunte), Măsurabil (stabilești exact cât/e sau cantitatea), posibil de Atins (îți vei răspunde la întrebarea daca este un obiectiv realizabil, eventual faci apel la o terță persoană pentru a determina aceasta), Relevant (de ce este important pentru tine), determinat în Timp (când va fi realizat).

Este posibil ca scopul tău să fie mare, iar timpul necesar realizării lui să fie în ani de zile. Soluția este să îl spargi în obiective mai mici, pe termen scurt și/sau mediu. Iar fiecare dintre acestea să fie SMART.

Vizualizează obiectivul final și primul obiectiv pe termen scurt pe care vrei să le atingi. Ce simți în legătură cu acestea? Ce simți în legătură cu momentul în care le vei atinge?

Suntem influențați de propriile noastre emoții. Iar acestea sunt rezultatul gândurilor noastre. Vizualizarea atingerii obiectivului este în gândul nostru, iar aceasta va stârni emoții pozitive, care vor asigura baza unui plan de acțiune realizabil.

 

  1. Care este situația mea actuală?

Startul spre atingerea obiectivului pornește de acum, din situația ta prezentă. Analizează cum este situația ta financiară acum și ce simți în legătură cu aceasta. Dacă ai fost nemulțumit în legătură cu aceasta și până acum, probabil ai mai încercat câteva acțiuni, finalizate cu rezultate sau fără. Probabil au fost lipsuri în acțiunile pe care le-ai făcut sau poate că acțiunile nu au fost cele mai potrivite.

Stabilirea situației actuale ia în calcul circumstanțele în care te afli, atitudinile tale, abilitățile pe care le-ai dobândit până acum și cunoștințele pe care le ai. Dacă lipsește vreun element din cele enumerate și care te-ar ajuta să atingi obiectivul stabilit, caută soluția pentru a elimina această barieră.

 

  1. Care sunt opțiunile pe care le am?

Prima opțiune este să alegi între speranța unui viitor mai bun și disperarea situației de fapt. Alege speranța.

A doua opțiune este să alegi între credința că vei reuși și teama de eșec. Alege credința.

A treia opțiune este să alegi între a avea posibilități și a nu avea nimic. Alege opțiunea de a avea posibilități.

Apoi, identifică aceste posibilități. Nu-ți face griji dacă posibilitățile identificate sunt realiste sau nu, doar identifică-le pe toate. Cea mai eficientă metodă de a le identifica este să îți imaginezi că ai tot timpul și toată autoritatea de care ai nevoie.

 

  1. Ce voi face?

După ce enumeri toate opțiunile, alege una singură, stabilește avantajele și dezavantajele acesteia și găsește o persoană care să te ajute să o pui în aplicare. Ajutorul extern este de mare ajutor, deoarece vine cu un entuziasm și o energie diferite de ale tale.

Măsoară implicarea ta în alegerea acestei opțiuni, pe o scară de la 1 la 10 și identifică ce te-ar putea ajuta să ajungi la o implicare de 10.

Orice drum începe cu primul pas. Care este primul tău pas? Dar al doilea? Dar următorii?

Atât primul pas, cât și următoarele trebuie să fie aliniate pe drumul care te duce către atingerea obiectivului. Tot timpul să ai în vedere aceasta, pentru ca drumul să fie drept, fără ocolișuri sau deviații cauzate de acceptarea unor distrageri.

Pașii pe care i-ai ales și pe care i-ai parcurs te duc la atingerea obiectivului. Sărbătorește! Recompensează-te! Ai reușit!