Traversăm o perioadă dificilă, se pare că nu a mai existat o situație similară în istorie. Din punct de vedere financiar, veștile sunt din ce în ce mai sumbre. Specialiștii spun că educația financiară te pregătește pentru perioada de criză. Și totuși, chiar și acum, în criză, este timpul pentru educație financiară.

Ce decizii de educația financiară poți lua în perioada de criză?

  1. Întocmește un buget personal sau buget familial. Acesta este cel mai eficient instrument de a stăpâni banii și de a nu-o lăsa să te stăpânească ei. Pe baza bugetului poți să îți faci o planificare financiară a banilor tăi.
  2. Dacă lucrezi de acasă, sigur ai cheltuieli mai puține, cel puțin banii pe transport. Pe bază de buget personal, alocă acești bani în fondul de economisire.
  3. Creșterea veniturilor. În perioada de criză este cea mai bună oportunitate să demarezi o activitate antreprenorială. Un ochi de antreprenor vede tendințele, știe că visurile pot fi atinse doar prin business și investiții și poate face un plan financiar pentru creșterea veniturilor. În plus, există idei de afaceri care pot fi dezvoltate cu risc minim și investiție inițială foarte mică.
  4. Scăderea cheltuielilor. Se observă chiar o tendință a scăderii consumului, atât din studii, cât și din observații libere, când mergi la cumpărături. Oamenii sunt mai atenție la ce și cât cumpără, își stăpânesc mai bine impulsurile de cumpărare și așteaptă. Și tu poți scădea cheltuielile, printr-o planificare financiară personală.
  5. Investește. Această decizie se poate lua de persoanele care au deja o educație financiară în acest sens și știu să evalueze care sunt cele mai profitabile investiții pe timp de criză. În plus, investești banii pe care îi ai deja economisiți și pe care ești dispus să îi pierzi. Depinde și de tipul de investiție. Eu investesc de ceva vreme cheltuielile pe care oricum le fac în bunuri de larg consum consumabile și aceasta îmi aduce venituri lunare.

Am enumerat deciziile financiare care pot avea impact asupra viitorului tău financiar. Alege cel puțin una sau alege o alta care nu este în listă. Important este ca fiecare să ne asumăm responsabilitatea viitorului nostru financiar, fără să dăm vina pe guvern, viruși, societate, clienți, familie. Viitorul financiar este al nostru și suntem singurii responsabili pentru el.

Pentru a lua cele mai bune decizii, eu am ales să apelez la consiliere financiară. Recunosc faptul că mi-a luat ceva timp să iau această decizie și să aleg persoana potrivită mie, dar știu că este una dintre cele mai bune decizii financiare.

O decizie înțeleaptă!