Când am luat prima dată decizia de a economisi, nu am știut pentru ce. Pur și simplu, m-am provocat. A fost greu din două motive – nu aveam un scop și aveam impresia că rup din ceea ce mi se cuvine. Ulterior, am înțeles că, de fapt, ceea ce economisesc este cu adevărat al meu și de-atunci prima acțiune pe care o fac după donații este să economisesc.

 

Pe de o parte, economisirea în sine, ca proces, este un act de autoeducație – înveți să fii perseverent, exersezi autodisciplina, răspunzi provocării pentru a avea motiv să te recompensezi, descoperi ce înseamnă bucuria de a achita integral un lucru.

 

Pe de altă parte, banii economisiți satisfac o dorință sau împlinesc o nevoie. Dorința poate să se transforme într-un scop – vrei o mașină / o haină de blană / o excursie, până la data de … .

Sau, pe măsură ce educația ta financiară se îmbunătățește, vrei să își construiești un activ și ai nevoie de o sumă pentru a porni. Majoritatea activelor se construiesc pornind cu o sumă de bani și investind cu perseverență. Există active (puține) unde investiția este reprezentată de cheltuielile pe care le facem în mod obișnuit.

Construirea a cel puțin un activ este una dintre cele mai bune decizii de educație financiară. Activul îți asigură o sursă de venit, paralel cu alte surse de venit, având în vedere că orice om înțelept are minimum 3 surse de venit. Da, este adevărat că activul se construiește în timp, pe bază de informații și instruire, dar rezultatele merită efortul.

Nevoile sunt multiple, în funcție de fiecare persoană. Sunt nevoi de bază pentru viețuire, dar și nevoi neprevăzute. Banii economisiți în perioade de liniște sunt bineveniți în timp de criză – incapacitate de a munci, tratamentul unei boli (a ta sau a cuiva apropiat) sau reparația casei după o situație de urgență. Orice om înțelept este prevăzător și economisește pentru perioade de criză.

A economisi este o decizie excelentă. Cât economisești și frecvența de economisire sunt decizii proprii. Important este să începi.