DE CE SĂ ECONOMISESC?
Economisirea este un principiu de bază al educației financiare și o responsabilitate a oricărui om care se consideră înțelept.
Care este cel mai relevant avantaj al economisirii? Cumpărăturile din economisire sunt mai ieftine decât cele din credit.
Poate ești tentată de promovarea achiziționării produselor în rate fără dobândă, dar analizează cu atenție condițiile și costurile ascunse privirii. Poate că prețul produsului achiziționat în numerar este mai mic decât ratele cumulate.
Cum pot să economisesc dacă nu îmi ajung banii? Sau am datorii pe care trebuie să le achit?
Dacă venitul tău nu acoperă nevoile actuale, atunci este imposibil să economisești. Și atunci, este nevoie de o analiză (singură sau cu ajutorul unui consilier) – scăderea cheltuielilor sau creșterea veniturilor.
Iată câțiva pași eficienți pentru scăderea cheltuielilor:
1. Diminuarea cheltuielilor pentru îndeplinirea dorințelor.
Nevoile și dorințele nu sunt echivalente. Acoperirea nevoii de hrană, îmbrăcăminte, acoperiș, securitate etc este diferită de împlinirea dorinței de a mânca numai la restaurant, de a te îmbrăca numai cu haine de firmă, de a locui într-un conac, etc.
Renunțarea înseamnă a te lipsi de ceea ce nu este necesar. Și atunci îți adresezi întrebări de genul: cheltuiala aceasta este necesară? pot trăi fără acest produs/serviciu?
2. Schimbarea stilului de viață
Poți analiza câteva aspecte ale vieții tale pentru a stabili dacă printr-o schimbare poți reduce cheltuielile. Ce este mai economic: să îmi cumpăr în fiecare anotimp ceea ce este la modă sau să mă îmbrac cu hainele din sezonul trecut? să cumpăr cel mai nou robot de bucătărie sau să îl întrețin pe cel pe care îl am?
Acum câteva zile constatam cu soțul meu ce multe avantaje am avut prin faptul că în familie am avut întotdeauna grijă de bunuri: robotul meu de bucătărie este din primul an de căsătorie (a împlinit 20 de ani în septembrie anul trecut), plita cu inducție pe care o avem este ca nouă, nu are nicio zgârietură, nicio pată (cred ca are 7 ani).
Pentru ce să economisesc?
Am întâlnit persoane care economisesc pentru că ”este bine”, fără o țintă anume. Este un prim pas. De regulă, copiii încep să economisească în acest mod, prin folosirea unei pușculițe. Pentru adulți este importantă stabilirea unei ținte:
1. Fondul de urgență – o sumă de bani cu lichiditate maximă, pe care să o ai la îndemână pentru situațiile neprevăzute, de maximă urgență, cum ar fi: repararea autoturismului, a robinetului de la chiuvetă, un control medical, medicamentele prescrise de medic pe rețetă, o călătorie urgentă la părinți / la copii, etc.
Fondul de urgență se recomandă a fi egal cu cuantumul cheltuielilor dintr-o lună și să fie la îndemână.
2. Obiective personale sau de familie. Acestea se stabilesc în funcție de vârstă, perioada vieții, priorități.
Economisirea pentru un obiectiv se face pe bază de calcul matematică: suma necesară : numărul de luni calculate de la momentul acesta până la momentul achiziției = suma lunară necesară pentru a fi economisită.
Economisirea este o provocare a vieții, dar odată creat obiceiul economisirii, viața va fi predictibilă și ușoară, pentru că TU o controlezi.