Sunt o femeie ocupată, activez ca salariat, freelancer, antreprenor și, de ceva timp, investitor. Mai mult decât atât, prioritățile mele sunt familia și mă străduiesc întotdeauna ca să fiu o soție și o mamă bună. Pe de altă parte, în toate activitățile mele am ca obiectiv principal să ofer tot ceea ce știu și pot mai bine, astfel ca rezultatele obținute să fie excelente.

 

Te regăsești? Dacă da, acest articol este pentru tine.

 

În aceste condiții de program încărcat, sunt preocupată ca să fiu stăpâna banilor mei și nu vreau să accept ideea de a fi stăpânită de bani. Instrumentul cel mai eficient pe care l-am folosit până cum este Bugetul personal, în cazul meu este vorba despre Bugetul familiei.

 

Îmi gestionez banii pe bază de buget de ani de zile, dar am manifestat consecvență în ultimii 4 ani, în sensul că am în ultima perioadă de 4 ani toate veniturile și toate cheltuielile au fost gestionate prin intermediul bugetului.

 

De ce am decis să am buget?

 

La început, ca să văd cum funcționează.

Ulterior, am continuat să îmi administrez banii pe baza de buget, pentru că am experimentat beneficii în viața proprie; câteva dintre aceste beneficii ți le împărtășesc și ție.

 

  1. am conștientizat volumul veniturilor din familie. Se întâmpla ca în anumite luni să beneficiez de prime sau bonusuri ori să am alte venituri care nu au fost previzionate și, pe cât de mare era bucuria, pe atât de repede erau cheltuiți acești bani. Gândeam că, dacă tot au venit ca o surpriză, înseamnă că ”merit” să îmi îndeplinesc o dorință sau un moft. Totul este legat de atitudinea pe care o am despre bani. Acum, orice venit surpriză este investit, iar satisfacția este muuuult mai mare.

 

  1. am centralizat toate cheltuielile și nu mai sunt surprinsă de momentul când ”se termină banii”, pentru că totul este sub control. Este adevărat că sunt surprinsă neplăcut când cresc prețurile sau când apare o cheltuială neprevăzută, dar pentru aceste situații am fondul de urgență la îndemână.

 

 

  1. mi-am exersat atitudinea esențială în ceea ce privește raportul dintre venituri și cheltuieli. Știm cu toții că bugetul ideal este atunci când cheltuim mai puțin decât câștigăm. În timp, mi-am schimbat opinia – bugetul ideal este atunci când câștigăm mai mult decât cheltuim. Care este diferența?

Dacă preocuparea mea este să cheltuiesc mai puțin decât câștig, atunci îmi limitez cheltuielile în funcție de venituri și nu voi avea niciodată banii de care am nevoie pentru dezvoltare. De exemplu, dacă doresc să urmez un program de dezvoltare sau să fac o achiziție de active, voi spune că nu am bani, deoarece cheltuielile ar depăși veniturile.

Dar, dacă preocuparea mea este să câștig mai mult decât am nevoie să cheltuiesc, atunci vor apărea oportunități de creștere a veniturilor, astfel încât să am bani pentru investițiile pe care le doresc. Am un exemplu recent – la finalul anului trecut eram preocupată de a găsi soluții pentru creșterea procentului de investiții din totalul veniturilor. Nu a durat mult și am primit vestea unei măriri de salariu. În acel moment am decis ca mărirea să fie folosită exclusiv pentru investiții.

 

  1. am reușit să îmi construiesc o strategie de investiții doar pentru că am avut controlul banilor; mai ales că donațiile, economiile și investițiile sunt prioritare atunci când fac bugetul. Sunt foarte entuziasmată de investițiile pe termen lung pe care le-am planificat, de rezultatele obținute până la sfârșitul anului trecut (în această perioadă centralizez veniturile din investiții pentru declarația unică și sunt chiar uimită) și de planurile de viitor pe care le am. Mai ales că îmi exersez credința că voi reuși în tot ceea ce mi-am propus în domeniul investițiilor.

 

  1. Printre primele decizii în ceea ce privește bugetarea banilor au fost deciziile de constituire a fondului de urgență și a fondului de siguranță.

 

Fondul de urgență este cel puțin egal cu volumul cheltuielilor dintr-o lună și banii se folosesc atunci când apar cheltuieli neprevăzute ca urmare a unor situații neprevăzute. De exemplu, acum două săptămâni am avut nevoie de niște medicamente, iar fondul de urgență a fost soluția. Banii din fondul de urgență se păstrează la îndemână.

Fondul de siguranță este echivalentul a minimum 3 luni de cheltuieli, bine ar fi echivalentul a 6 luni și ideal ar fi echivalentul a 12 luni de cheltuieli. Banii din acest fond se folosesc atunci când rămân fără venituri pe o perioadă, de exemplu dacă voi rămâne fără job, sau dacă veniturile se diminuează considerabil într-o perioadă și nu mai acoperă cheltuielile lunare. Având în vedere că banii din fondul de siguranță se folosesc în situații speciale și rare, ar fi bine să fie păstrați în investiții cu lichiditate mare, care să asigure un randament peste rata inflației, ceea ce am și decis la finalul anului trecut, pentru că îi păstram în cont bancar.

 

Acestea sunt câteva dintre beneficiile pe care le-am obținut eu.

Tu îți administrezi banii pe bază de buget?