În luna decembrie avem tendința să ne relaxăm, pentru că este prima lună de iarnă, avem o serie de ancore din copilărie legate de zăpadă, săniuș, petrecerea timpului în familie, colindat, cadouri – toate ne direcționează spre relaxare.
Totuși, pentru că ești interesat/ă de educația financiară, te invit ca să folosești această perioadă pentru a analiza educația ta financiară, este un exercițiu extrem de eficient și cu impact major:
- Analizează-ți stadiul atingerii obiectivelor financiare din anul 2020.
Ți-ai stabilit obiective financiare la începutul anului 2020? Dacă da, pe care le-ai atins până acum? Sau în ce măsură le-ai atins până acum?
Dacă le-ai atins le toate la nivelul stabilit sau mai mult, felicitări!
Dacă le-ai atins pe toate, dar la un nivel sub cel stabilit, felicitări pentru străduință! Analizează rezultatele din 2 perspective – ți-ai stabilit obiectivele peste nivelul maxim la care ai fi putut ajunge sau au intervenit obstacole în viața ta care te-au împiedicat să le atingi și nu ai putut trece peste ele.
Dacă ai atins o parte din obiective sau niciunul ori doar câteva – felicitări pentru că ți le-ai stabilit și acum te-ai decis să analizezi statusul atingerii lor!
Este simplu să stabilești obiective, dar nu este ușor să fii perseverent, să treci peste obstacole, să fii disciplinat cu timpul, să înfrunți frica, să depășești eșecurile.
Obiectivele financiare reprezintă GPS-ul parcursului tău financiar – pornești de la punctul A și îți propui să ajungi la punctul B, pe baza unui plan de acțiune bine pus la punct. Anul 2020 a fost un exercițiu în acest sens pentru mine, este posibil că și pentru tine. Revenim la subiectul obiectivelor într-un mesaj ulterior, pentru 2021.
- Un nou start: bugetare, economii, investiții
Pe măsură ce aprofundez educația financiară, îmi doresc să experimentez mai mult din tot ceea ce înseamnă principiile acesteia, să le testez, să cuantific rezultatele și dacă funcționează să le împărtășesc și altora.
Testez bugetarea veniturilor și a cheltuielilor de ani de zile, dar acum în decembrie simt nevoia unui nou start, în care să implic mai multă chibzuință în cheltuirea banilor, mai multă proactivitate în creșterea veniturilor, mai multă implicare în a aduce valoare celorlalți pentru educația lor financiară. Toate sub auspiciile bugetului ideal – venituri mai mari decât cheltuielile. Poate că statutul de femeie aflată în perioada de mijloc a vieții mă ajută. Experimentează bugetarea veniturilor și cheltuielilor și vei vedea rezultatele.
În privința economiilor, am făcut pași importanți anul acesta, în sensul că am găsit soluții eficiente de păstrare a economiilor astfel încât să obțin randament. Nu știu alte femei cum sunt, dar la mine funcționează decizia de a face economii. Iar secretul este să pun deoparte economiile imediat ce încasez venitul. Poate că tu ai făcut economii anul acesta, este foarte important să alegi cea mai bună soluție de păstrare a lor, fără riscul devalorizării.
Investițiile reprezentau un subiect tabu pentru mine cu vreo 3-4 ani în urmă, pentru că am considerat că femeile nu se descurcă, că este un domeniu al bărbaților. Am observat precauția cu care anul acesta am făcut investiții, este o caracteristică a femeilor. Mi-am gestionat frica prin înfruntare, după ce am studiat domeniul investiției și am considerat că este o oportunitate pentru mine. Am ales investiții cu un grad mic de risc, de tip pasiv. Toate acestea au constituit pentru mine un start, pe care vreau să îl păstrez și anul viitor.
Experimentează investițiile cu o anumită ritmicitate, de exemplu lunare, iar rezultatele îți vor aduce satisfacție.
- Mentoratul
Mentoratul este, pentru mine, a doua unealtă de creștere a educației financiare, după dobânda compusă. După ce am experimentat principii de educație financiară, am studiat opiniile promotorilor de educație financiară din România, am considerat că pot singură să ajung acolo mi-aș dori, am citit cărți consacrate în domeniu – și am ajuns la cartea lui Bodo Schafer – Drumul către libertatea financiară. Mi s-au luminat multe neclarități, dar cel mai mare beneficiu a fost căm-am convins de importanța unui mentor în drumul meu de educație financiară.
Iar când elevul este pregătit, profesorul apare. Așa a fost la mine.
Beneficiul principal al mentoratului este timpul scurt în care ai rezultate, pentru că el se ocupă de tine direct, te ajută să îți stabilești propriile obiective, te asistă în planul de acțiune, îți ajustează demersurile, te motivează și te poți baza pe mentor întrucât el / ea (mentorul) a trecut pe unde treci tu.
Invitație la lectură
Larry Winget este un autor neconvențional care nu este pe placul tuturor, cu afirmații șocante, care încep de la titlu. Cartea Termină cu văicăreala și fă ceva cu viața ta http://bit.do/fLH8v ia in discuție o serie de idei și le dezbate într-un mod tranșant.
Unul dintre capitole ia în discuție importanța cititului: pagina 146 – Ce ar trebui să citim?
Iată un indiciu: nu citi ce citesc oamenii săraci.Știi de ce? Nu vrei să fii ca ei. Citește ceea ce citesc oamenii bogați. De ce? Pentru că vrei să fii ca ei. Nu-i așa că este simplu?
Lectură plăcută și decizii înțelepte!
Cu prietenie,
Daniela Dorcea