Toate lumea are intenții bune; cu toate acestea, ele nu contează foarte mult dacă nu se acționează. (Keith Abraham)

 

Cunosc și relaționez cu mulți oameni. Dintre aceștia, am întâlnit mai puțin de 10 oameni care nu își doresc să progreseze. Aproape toți își doresc mai mult de la viață și au intenția de a acționa în acest sens. Unii știu ce au de făcut, alții încă se gândesc. Dar majoritatea amână.

Amânarea duce la apariția îndoielii în propriile capacități sau abilități.

Keith Abraham a identificat 5 temeri care îi împiedică pe oameni să acționeze, la modul general, și cu siguranță aceste temeri se aplică și cu în domeniul educației financiare.

 

Teama nr. 1 – teama de eșec.

Ești într-o situație critică din punct de vedere financiar și ai identificat o soluție. Dar îți este teamă că nu va funcționa, că cei din jur te vor desconsidera, sau îți este teamă că soluția pe care ai găsit-o va avea un impact negativ asupra relațiilor tale. Tema de eșec este legată și de teama dezamăgirii și ridicolului.

 

Teama nr. 2 – teama de succes.

Știind că vei obține ceea ce îți dorești, îți este teamă ca nu cumva cei din jur să aibă așteptări și mai mari sau ca nu cumva în situații similare viitoare să nu mai reușești la fel de bine. Privește succesul ca un catalizator pentru viitor.

 

Teama nr. 3 – teama de schimbare.

Te afli într-o zonă de confort pe care ți-ai construit-o în timp. Orice obiectiv financiar nou te poate scoate din zona de confort, pentru că te provoacă să schimb ceva în propria viață. Iar dacă nu dorești să schimbi, găsești scuze de genul: este prea greu, nu am timp, prea departe, etc.

 

Teama nr. 4 – teama de ce va urma.

Teama de necunoscut se manifestă prin teama de ce s-ar putea întâmpla dacă ….

Mulți oameni știu ce trebuie să facă din punct de vedere financiar, dar se gândesc la reacții în lanț de care le este teamă, din viitor. Investește în viitorul tău, fiindcă acolo îți vei petrece majoritatea timpului. (Keith Abraham)

 

Teama nr. 5 – teama de a greși

Perfecționiștii au o teamă permanentă – teama de a nu greși, de a nu avea dreptate, de a nu deține complet controlul, de a nu obține rezultatul perfect de la prim încercare. Imperfecțiunea îi împiedică să facă primul pas al planului de acțiune.

Un plan bun implementat astăzi este mai valoros decât un plan perfect implementat de mâine. Obiectivul tău nu este să reușești din prima, ci să începi ceva și să ajungi la rezultatul dorit. (Keith Abraham)