Nerambursabile, bineînțeles.
(partea a II-a)

În partea I ți-am povestit cum am pierdut o finanțare. Am transpus în cuvinte sentimentele pe care le-am trăit în acea perioadă.

Ceea ce nu ți-am povestit este ceea ce am învățat din toată acea experiență.
Știi de ce? Pentru că încă nu îmi este foarte clar. Mai am nevoie de ceva timp până voi avea o imagine completă.

Dar până atunci….să îți povestesc cum am câștigat prima finanțare pentru mine.

Dacă nu îmi cunoști activitatea, este bine să știi că sunt consultant pentru fonduri nerambursabile din 2011. În tot acest timp am câștigat proiecte de peste 12 milioane de euro pentru angajatori și clienți, iar pentru majoritatea am asigurat coordonarea implementării.

În acest context, în 2021 am decis ca să accesez fonduri nerambursabile pentru mine pe toate programele care corespund cu misiunea vieții mele.
Așa se face că în toamna anului trecut, în colaborare cu o organizație din Belgia, am scris un proiect cofinanțat prin Programul Erasmus+, pe apelul de Educația adulților. L-am scris cu mare deschidere sufletească, căutând să răspundem nevoilor identificate în mediul rural al zonei Muscel, Argeș, în care ne-am propus să ne mutăm peste ceva timp.

Acest proiect este destinat femeilor peste 40 de ani interesate să își construiască un venit suplimentar pe baza resurselor zonei – fructe, legume, produse lactate, meșteșuguri.

Obiectivele proiectului sunt următoarele:

Obiectiv 1: creșterea capacității organizațiilor partenere de a lucra cu femei cu vârsta peste 40 de ani din mediul rural, pe baza unei colaborări continue timp de 24 de luni;

Obiectiv 2: creșterea incluziunii socio-economice și motivarea pentru implicare personală în acest proces a 100 de femei 40+ din mediul rural, cu bariere educaționale, prin crearea de materiale noi, pe direcțiile:

1.Informarea cu privire la bunele practici in antreprenoriat social, timp de 7 luni;

2.Dezvoltarea abilităților de autocunoaștere și de coping în situații de stres corelată cu ghidarea pentru reconversie vocațională pentru pregătirea în vederea participării la programul de formare profesionala, pentru 20 de femei, timp de 9 luni;

3.Formarea competentelor colaborative de antreprenoriat social, pentru 14 femei, timp de 10 luni.

Proiectul se va implementa pe o durată de 2 ani, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2024.

L-am scris cu foarte multă dăruire, cu foarte multă speranță. După ce l-am scris și l-am trimis la evaluare, am participat la câteva cursuri de antreprenoriat social pe Erasmus+, derulate de alte organizații care implementau proiecte din aceeași sferă. Am schimbat idei, am primit feedback pentru ce urma să fac dacă proiectul este câștigat.

Am așteptat cu nerăbdare publicarea rezultatelor. Verificam site-ul Erasmus+ România în fiecare zi, cu emoție. Era primul proiect scris pentru mine, pentru firma mea. Partenera mea din Belgia mă întreba și ea dacă s-au publicat rezultatele.

Am crezut în acest proiect de când am stabilit și validat ideea în contextul Erasmus+. Dar îmi era teamă să ”îmi fac iluzii” că aș câștiga. Preferam să nu mă gândesc cum ar fi dacă l-aș câștiga. Știam că oricum aș implementa un astfel de proiect, cu finanțare sau fără.

Din punctul meu de vedere, aceasta este ”cheia” unui proiect – să găsești finanțarea care să te sprijine într-o activitate pe care oricum ai face-o. (deși am avut aceeași abordare și cu proiectul descris în partea I, tot nu l-am câștigat; dar îl voi implementa oricum, chiar dacă mai târziu și cu alte fonduri)

Era într-o zi de vineri. Călcam rufe și în timpul acesta ascultam muzică. La un moment dat, mi-am zis să mai deschid încă o dată site-ul Erasmus+ să verific dacă s-au publicat rezultatele.
Se publicaseră.
Emoțiile creșteau în intensitate.
Îmi tremurau degetele pe ecranul telefonului.
Deschid lista.

Și SURPRIZĂ – firma Free Time Consulting SRL era în lista de câștigători.
Încep să strig de fericire, familia mea se bucură împreună cu mine, o sun pe sora mea, fac imediat o postare pe Social media, îi scriu partenerei din Belgia și mă bucur pentru încheierea triumfală a săptămânii de lucru.

Deja începeam să îmi închipui cum vom organiza activitățile, deja ”vedeam” cele 14 femei care în final vor face parte din rețeaua de femei antreprenor și cu care vom organiza activități antreprenoriale, deja trăiam speranța că voi găsi finanțări pentru ele ca să își demareze afacerile.

Acum suntem la finalul perioadei de planificare a activităților, am avut mai multe întâlniri cu stakeholderi din zonă care vor sprijini promovarea proiectului, iar săptămâna viitoare vom lansa metodologia de înscriere pentru femeile interesate și vom deschide perioada înscrierilor.

Sunt extrem de entuziasmată de rezultatele pe care le vom atinge pe proiect și sunt convinsă că ni se vor alătura femei care își doresc mai mult de la viață, femei cu visuri sau care vor învăța să viseze, femei cu care vom aprinde o flacără antreprenorială în mediul rural din zona Muscel, Argeș.

Know-how-ul organizației partenere din Belgia va avea un aport substanțial la succesul proiectului și sunt convinsă că va fi doar începutul unui lung șir de proiecte de dezvoltare rurală în această zonă. Și aceasta pentru că următorul deja va fi contractat în septembrie 2022 și este al II-lea proiect câștigat de mine.
Dar despre acesta în partea a III-a.