Am testat în viața mea o serie de principii / metode / idei privind educația financiară: am economisit, mi-am bugetat veniturile și cheltuielile, am investit în propria educație financiară, am început educația financiară a fiicei mele, mi-am mărit veniturile și altele.

 

Dar evitam de fiecare dată să încep să investesc.

 

Mai mult decât atât, refuzam categoric să mă expun educației financiare pentru investiții.

 

În mintea mea era ideea că femeile nu sunt ”bune” pentru a investi, că acesta este un domeniu al bărbaților, deoarece implică foarte mult risc; nu știu de unde aveam ideile acestea.

 

Și aceasta pentru că am considerat că piața de valori este prea riscantă (mi s-a confirmat această atitudine când am citit un studiu).

 

Consideram că eu, ca femeie, nu sunt ”făcută” să risc, trebuie să mă mulțumesc să fiu ”așezată”, să muncesc, să îmi cresc veniturile și să economisesc.

 

Asta până într-o zi, când, tot citind despre beneficiile înmulțirii banilor și pregătirea perioadei de retragere (nu îmi place ideea de pensie, prefer termenul de retragere), mi-am spus: ”de ce nu?”

 

Am intrat într-un grup pe Facebook, am citit ce scria administratorul grupului și am ales să apelez la serviciile oferite de el. La nivelul educației mele financiare de atunci, am ales să ”cumpăr” ce mi-a ”vândut” el; pentru că atât m-am priceput. Și am pierdut jumătate din bani.

 

Cam în aceeași perioadă, am participat cu soțul meu la un curs de investiții care oferea două variante de a investi – le-am ales pe amândouă; rezultatul – la prima variantă am pierdut toți banii, la a doua am pierdut la începutul pandemiei aproape tot ce câștigasem (mi-au rămas 137 de euro din tot randamentul), dar mi-am salvat ceea ce investisem. Iar de atunci până acum am ajuns la un randament de 63% pe toată perioada (da, mi-am recuperat ceea ce am pierdut).

 

Și mi-am spus: ”Daniela, ai început să înveți.”

 

În paralel am studiat, am participat la cursuri, webinarii și am rămas pe 3 categorii de investiții pasive care au randament bun pentru mine, 1 investiție activă (afacere) și construiesc alte 2 venituri active din afaceri.

 

Și bineînțeles, sunt focusată pe creșterea veniturilor pentru a mări ponderea alocării banilor pentru investiții pasive.

 

Și asta pentru că la 40 de ani mi-am spus că până atunci am testat viața, acum o trăiesc.

 

Studiile spun că femeile cercetează opțiunile de investiții mai aprofundat decât bărbații. Și, deși își asumă mai puține riscuri decât bărbații, asta nu înseamnă că au aversiune față de risc. Mai degrabă, își asumă un nivel adecvat, confortabil de risc în relația cu investițiile. (revista Forbes).

 

După ce am observat la mine că mă simt confortabil cu investițiile pasive, am citit studii care mi-au confirmat această orientare:

 

  • bărbații tranzacționează cu 45% mai des decât femeile și tind să fie prea încrezători; în acest fel, își reduc randamentul net; în ultimele 2 decenii, femeile au făcut investiții mai puțin riscante, pe termen mai lung, iar randamentele au fost mai mari;

 

  • aproximativ 25% dintre femei investesc, dar portofoliile lor tind să depășească performanțele bărbaților;

 

  • în ultimii 20 de ani, femeile au văzut în investiții un mijloc de securitate financiară, și nu un risc.

 

Cum poți acționa ca să demarezi și tu investițiile?

 

Îți prezint primii 7 pași necesari pentru a porni pe ”drumul” investițiilor:

 

  1. Investește în primul rând în educația ta financiară: participă la webinare, cursuri, citește articole, urmărește postările blogerilor de educație financiară – scopul este de a înțelege cum funcționează investițiile și care sunt tipurile de investiții;

 

  1. Stabilește un buget pentru investiții (minim 10% din venituri). Dacă suma este prea mică, atunci economisește mai multe luni până ajungi la o sumă mai mare ca să investești; să zicem 100 de euro.

 

  1. Alege o metodă de a investi; pentru început, alege un tip de investiție cu risc mai mic (spre zero), cu comisioane mici (spre zero) și cu lichiditate mare. Investește periodic, pe termen lung, și monitorizează randamentul periodic. Testează și vezi cum funcționează.

 

  1. Stabilește un obiectiv financiar în zona investițiilor; de exemplu, stabilește care este suma spre care tinzi pentru a o investi, astfel încât să genereze un randament echivalent cu nivelul siguranței tale financiare (pentru început). Ulterior, acest obiectiv poate fi schimbat pentru destinația de independență financiară.

 

  1. Crește alocarea banilor pentru investiții din totalul veniturilor tale. Dacă până acum ai investit 10% din venituri, crește alocarea la 15%. Aceasta se poate face în paralel cu optimizarea cheltuielilor.

 

  1. Crește-ți veniturile, în funcție de domeniul de activitate sau de extinderea activității tale în alte domenii. Poate că este momentul să construiești o sursă suplimentară de venit, în paralel cu serviciul, iar banii obținuți să îi investești – fie în același tip de investiție, fie în alta.

 

  1. Alege o investiție pe termen lung care să îți asigure un trai decent în perioada de retragere; de exemplu investirea lunară într-un fond index S&P500, deoarece pe termen lung, randamentele anuale sunt demne a fi luate în considerare.

 

Acest început de drum este simplu, dar nu este ușor de început și de parcurs. Totuși, parcurgerea acestui drum împreună cu un consultant, de exemplu, ar fi o soluție foarte productivă.

 

Îți poate asigura claritate în planificare, siguranță în obținerea rezultatelor, suport în luarea deciziilor și un plan de acțiune care generează rezultatele pe care ți le dorești.

 

Și amintește-ți mereu – investește atât cât îți permiți să pierzi!