Prosperitatea întregii noastre națiuni depinde de prosperitatea financiară a fiecărui individ în parte.

Așa începe una dintre cele mai apreciate cărți de educație financiară. Scrisă sub forma unei povestiri, cartea enunță, ilustrează și explică 7 principii ale prosperității, denumite 7 leacuri împotriva sărăciei. Fiecare dintre cele 7 principii sunt enunțate sub formă imperativă de către autorul George Clason, deoarece doar asumarea acestora și asimilarea în propria viață poate conduce către rezultate.

Primul leac – Începe să îți umpli punga cu aur!

Primul pas spre prosperitate este economisirea. Totul începe cu o decizie simplă – 10% din toate veniturile se economisesc. Starea de bine crește pe măsură ce economiile cresc. Indiferent care este nivelul veniturilor tale, poți practica economisirea în acest mod.

A doilea leac – Controlează-ți cheltuielile!

Diferența dintre nevoi și dorințe este esențială atunci când cheltuiești banii. Nevoile sunt acoperite de “cheltuielile vitale”, deoarece este vizat traiul zilnic: apa, hrana, adăpostul, nevoile fiziologice. În plus, împlinirea anumitori dorințe contribuie la  bucuria vieții.

Al treilea leac – Înmulțește-ți aurul pus deoparte!

Pe măsură ce economisești și îți controlezi cheltuielile, este esențial să înveți cum să înmulțești economiile. Pentru că economisirea este primul pas din procesul care duce spre prosperitate. În societatea noastră, există o serie de modalități. Nu este una mai bună decât cealaltă, decât în măsura în care o stăpânești și o practici. Așadar, este momentul să înveți, să testezi și să începi să îți înmulțești economiile.

Al patrulea leac – Aveți grijă să nu vă pierdeți comorile!

Există diferite tentații pentru a investi banii economisiți, iar acestea pot sau nu pot să fie metode eficiente de sporire a averii. Diferența o face educația. Doar învățând îți poți da seama ce este cel mai potrivit mod pentru tine ca să-ți înmulțești economiile.

Al cincilea leac – Transformați-vă căminul într-o investiție profitabilă!

Proprietatea locuinței este un leac împotriva sărăciei. Știu că părerile sunt împărțite, dar eu susțin punctul de vedere prezentat în carte. Adăpostul este una dintre nevoile de supraviețuire, iar aceasta este împlinită la nivel maxim printr-o proprietate.

Al șaselea leac – Asigurați-vă un venit pentru viitor!

Tinerețe fără bătrânețe este doar în basme. Așadar, este important să te gândești la momentul în care nu te vei mai putea bucura de avantajele tinereții. Știu, nici eu nu am vrut să mă gândesc până acum ceva timp, dar doar pentru că nu am învățat să gândesc în viitor. Investițiile pe care le faci sau le vei face îți vor asigura traiul în viitor și / sau te vor susține în momente pe care le vei considera propice.

Al șaptelea leac – Perfecționați-vă talentul de a câștiga!

La început economisești sume mai mici, proporționale cu veniturile. Pe măsură ce economiile cresc, le investești. Când banii se înmulțesc, și economiile cresc. Apoi investești sume mai mari, iar averea crește și mai mult, pentru că și cunoștințele tale cresc. Cu cât deții mai multe cunoștințe, cu atât câștigi mai mult, pentru că vei acționa cu responsabilitate crescută. În paralel, vei lucra și asupra minții tale, pentru încredere în propriile decizii.

Acestea sunt cele 7 leacuri împotriva sărăciei sau cele 7 principii pentru prosperitate. Sunt simple, dar nu ușoare.