Am auzit pentru prima dată această idee când eram în facultate. Aveam un coleg ”afacerist”, cu orientare antreprenorială foarte sănătoasă (după evaluările mele de acum, pentru că atunci nu știam ce înseamnă să faci afaceri).

 

Și el susținea că Banii sunt făcuți să circule; și chiar așa trăia – era implicat în mai multe afaceri, investea în ele pentru creștere, nu avea depozite bancare și urmărea orice oportunitate ca să cumpere ceva care să producă bani.

 

Eu eram angajat, cu mentalitate de angajat și cu simpla dorință de a face o facultate în care să mă regăsesc. Dar când îl vedeam pe M., nu înțelegeam multe.

 

Printre care și expresia ”Banii sunt făcuți să circule”. Cum să circule, când avem nevoie de ei pentru cine știe ce s-o întâmpla în viitor? Dacă circulă, de unde iau bani când voi avea nevoie?

 

În mintea mea înțelegeam că ”circulația” asta a banilor înseamnă să îi cheltuiești, să nu păstrezi banii, să nu ai niciodată bani.

Doar că M. spunea de fapt că Banii trebuie cheltuiți pe ceva care să producă alți bani, care să construiască vieți, care să genereze semnificație în viața mea și a celor din jurul meu.

Nicidecum să îi ”toc” imediat ce primesc salariul și apoi să nu am ce mânca până la salariul următor. Așa cum mi se întâmpla deseori……

 

Iar această ”circulație” a banilor se face cu chibzuință, cu măsură și cu analiză bine făcută înainte.

Cum am început eu să fac banii să circule eficient?

 

Cel mai important pas a fost REDUCEREA cheltuielilor.

Acest pas se face în paralel cu centralizarea lor. După ce le-am înregistrat pe toate timp de o lună, am analizat unde ”se duc banii” și am fost uneori uimită, alteori de-a dreptul șocată de direcțiile spre care au plecat.

Iar când am văzut că mi-am cumpărat haine pe care nu le purtam, încălțăminte multă și de proastă calitate, îmi împlineam dorințe de mâncare nesănătoasă – mi-am spus GATA, este timpul REDUCERILOR!

 

Și am început să îmi planific cheltuielile de luna viitoare, prin tăierea celor făcute fără rost luna aceasta.

 

Mi-am propus să îți împărtășesc și ție 15 SOLUȚII de REDUCERE a cheltuielilor care au generat rezultate în viața mea.

Mi-ar plăcea mult să îmi scrii și să îmi spui dacă îți vor fi de folos.

 

  1. Planific toate cheltuielile, inclusiv cele neprevăzute.

Această soluție este deasupra tuturor, pentru că înseamnă folosirea unui buget – este foarte simplu de folosit, urmărește explicațiile mele video AICI.

 

  1. Fac cumpărăturile doar pe bază de listă; iar aceasta se face pe parcurs.

Noi obișnuim să avem o foaie prinsă de frigider și acolo scriem toate produsele care se termină, astfel încât să ne aprovizionăm din timp cu toate produsele necesare.

 

  1. Gătesc și fac cumpărăturile de alimente pe bază de meniu

Anul 2015 a fost un an provocator și am mâncat mult de la catering. Costurile pentru mâncare erau foarte mari, pentru că atât eu, cât și soțul meu cumpăram mâncare de acolo, iar fiica noastră era la afterschool și mânca de la școală, tot pe bani.

Din 2016 am revenit la obiceiul de a găti și ne bucurăm de costuri relativ mici la alimente și asta mai ales datorită faptului că mâncăm pe bază de meniu. Lista de cumpărături este făcută în funcție de meniu. Astfel, reducem inclusiv timpul alocat pentru pregătirea mâncării.

 

  1. Am eliminat cardurile de credit

Nu mai am card de credit folosibil de vreo 8 ani. Și acum țin minte cum m-am dus banca respectivă și l-am închis, apoi l-am tăiat cu foarfecele – m-am simțit fantastic.

Cardul de credit îmi susținea cheltuielile emoționale. Iar eliminarea lui mi-a adus liniștea în administrarea banilor.

 

  1. Folosesc cu grijă aparatura electrocasnică

Sunt căsătorită de 21 de ani (în august se împlinesc anii) și niciodată nu ni s-a defectat vreun aparat electrocasnic. În această perioadă, am schimbat o singură dată frigiderul, mașina de spălat rufe și aragazul când ne-am mutat de la garsonieră la 2 camere, iar când ne-am mutat la 3 camere am înlocuit aragazul cu plita și cuptorul electrice.

Deunăzi, admiram împreună cu soțul meu robotul de bucătărie care urmează să împlinească 21 ani de folosință, pentru că este cumpărat după nuntă. Și funcționează foarte bine.

Plita noastră cu inducție are vreo 8 ani și nu prezintă nicio urmă pe suprafața ei.

Grija față de aparatura electrocasnică ne-a redus foarte mult cheltuielile.

 

  1. Folosim becuri economice

Consumul de electricitate este foarte mic la noi în casă – folosim becuri economice.

 

  1. Sunt FAN pentru perioada reducerilor

Îmi plac produsele de calitate la îmbrăcăminte și aceasta presupune că prețul hainelor include și costurile aferente brandurilor respective. Mă bucur de perioada reducerilor la sfârșit de sezon și atunci cumpăr ce am nevoie. Asta mai ales că stilul este clasic.

 

  1. Aleg transportul public (în București)

Cum s-ar putea ajunge din Brâncoveanu în Romană mai repede și mai ieftin? – cu metroul.

Călătoresc aproape zilnic spre centrul orașului și folosesc metroul – această alegere generează reducerea timpului și a banilor pentru transport.

 

  1. Plătesc facturile mereu la timp

Avem puține facturi, dar întotdeauna le plătim la timp – le strângem pe toate și le plătim la sfârșitul lunii. În acest fel, nu  plătim niciodată penalizări.

 

  1. Am eliminat costurile inutile

Cheltuielile mici sunt cele care generează pierderi mari în bugetul personal. Ies cu măsură în oraș pentru socializare, apa este produsă pe baza unui sistem de tratare a apei, păstrez o temperatură potrivită și constantă în timpul iernii și al verii în casă.

 

  1. Nu mai am credite de peste 10 ani

Ultimul credit a fost pentru o mașină. Nu aș mai face așa ceva…… Dar am învățat din propriile greșeli, în loc să mă educ financiar de timpuriu.

Totuși, nu regret trecutul, trăiesc în prezent și îmi planific viitorul.

Creditele sunt generatoare de creștere a cheltuielilor. Odată eliminate, sunt reduse cheltuielile într-un mod substanțial.

De curând mi-a scris T.E., care îmi spunea că depune 3-4 rate în fiecare lună, pentru că a decis să închidă creditul. Super, nu?

 

  1. Îmi planific vacanțele în avans

De regulă, așa se întâmpla. De când cu pandemia, este mai dificil.

Însă vreau să accentuez că planificarea vacanțelor din timp generează reducerea cheltuielilor de bază – cazare și transport. În plus, participarea la târgurile de turism contribuie la obținerea unor oferte extrem de bune.

 

  1. Practic sport gratuit

Am fost la sală, dar din anumite motive nu am putut să continui colaborarea cu sala respectivă, iar la alta nu merg pentru că vreau să fie aproape de casă.

Și atunci, am ales să îmi cumpăr saltea și să fac exerciții fizice acasă. Nu este ușor deloc – dar am beneficiile exersării autodisciplinei și recunoștință pentru mentorul meu care mă susține.

 

  1. Fac cumpărături online

În acest mod am posibilitatea să compar prețurile și să aleg ceea ce am nevoie, iar în plus de reducerea cheltuielilor, reduc și timpul alocat. Iar produsele nealimentare și cele alimentare neperisabile sunt cumpărate de pe un site unde primesc și bonusuri. Minunat, nu?

 

  1. Aplic principiul – nu am , nu cheltuiesc

Am în portofel doar banii de buzunar alocați lunar. Nicidecum sume mari de bani. Dacă nu am, nu cheltuiesc; dacă am, riscul crește.

 

Soluțiile pe care le-am împărtășit cu tine au generat rezultate în viața mea. Așadar, Banii circulă și la mine, dar cu măsură și pe baza unei planificări eficiente.