Noi, femeile, îndeplinim roluri din diverse domenii:

  • suntem fiice pentru părinții care ne-au crescut și ne-au educat;
  • soții pentru soții noștri cu care am întemeiat familii și cu care ne planificăm și trăim viața;
  • mame pentru copiii noștri care depind de noi și de iubirea noastră;
  • femei de carieră pentru autoîmplinirea noastră;
  • femei antreprenor pentru business-urile noastre care generează plus valoare angajaților, clienților și partenerilor noștri;
  • …… dar înainte de toate, suntem femei, cele care colorează viața celor din jur și aduc speranță.

 

Oare cum am reuși să ne îndeplinim toate aceste roluri fără sănătate?

Cred ca este extrem de dificil, ba chiar imposibil. Și aici mă refer la sănătatea trupească și mentală.

Cum să creez un mediu constructiv și cu bună dispoziție în familia mea dacă nu am o stare bună de sănătate?

Cum să evoluez în carieră dacă trupul și mentalul nu mă ajută?

Cum să dezvolt un business fără sănătate?

 

Și atunci intervine rolul cel mai important – cel de FEMEIE: să am grijă în primul rând de mine și astfel, pe baza stării proprii de sănătate, să pot adăuga valoare celor din jurul meu: familie, colegi, angajați, parteneri, clienți.

Simplu de spus, dar este și ușor?

 

Când eram tânără (mă refer la vîrstă, pentru că sunt mai tânără acum datorită stării de spirit decât la 20 de ani), îmi stătea toată viața înainte și nu mă gândeam la sănătate: nu făceam sport, nu măsuram cantitatea de apă pe care o consumam și nici nu eram atentă la calitate, mâncam ce îmi plăcea fără a acorda atenție necesarului de nutrienți, nu citeam cărți care ajută la dezvoltarea personală și de caracter – într-o singură expresie: nu eram preocupată de sănătatea trupului și a minții.

Sunt încă tânără, chiar simt că am început o nouă viață; și mă preocupă importanța unei vieți liniștite, a unei minți clare, a unui trup puternic și a unei atitudini realist-pozitive.

Iar toate acestea necesită o investiție de timp și bani. Consider că sănătatea este cea mai importantă investiție.

 

Pe de altă parte, am testat și am obținut rezultate foarte bune investind puțini bani în sănătate.

Iată câteva exemple:

  1. APA – se împlinesc 3 ani de când am ales ca în casa noastră și la birou să avem apă pură, pe care noi o ”controlăm” să fie bună de băut, prin folosirea unui sistem de tratare a apei. Folosim această apă atât pentru băut, cât și pentru gătit, iar costul este următorul: 0,82 lei/l în primul an, iar apoi 0,19 lei/l începând din anul al doilea.

 

  1. MÂNCAREA – CONSERVE – sunt recunoscătoare pentru că mama este o femeie gospodină și m-a învățat cât de important este să ai tot timpul mâncare în cămară, preparând conserve din fructe și legume în sezon. Îmi amintesc de toamna în care am născut și nu am putut să fac conserve – a fost foarte dificil pentru mine și nesănătos să cumpăr legume crude extra-sezon ca să gătesc.

De ce este ieftin să fac conserve? Fructele și legumele au un preț bun în sezon și mă pot aproviziona de la agricultori care nu folosesc substanțe nocive pentru plante. Odată preparate, conservele sunt la dispoziția mea oricând am nevoie de ele, știu ce ingrediente conțin, le-ai controlat prepararea și știu ce mănânc.

 

  1. MÂNCAREA GĂTITĂ – îmi amintesc de anul 2015 când am avut o perioadă extrem de provocatoare la nivel profesional. Deși obișnuiam să gătesc, în acea perioadă îmi era imposibil din cauza lipsei de timp. Fiica mea avea masa asigurată la afterschool, iar noi mâncam de la catering. Extrem de mulți bani am cheltuit prin acest mod de viață.

De ce este ieftin să gătești? Cheltuiala cu mâncarea preparată include și costul manoperei, adică plătești și bucătarul. Dacă gătești, te plătești pe tine printr-o mâncare sănătoasă și o economie la buget.

Sigur te gândești că timpul este o piedică în calea gătitului. Da, așa este.

Iată ce am experimentat noi în familie:

  • gătim împreună și astfel petrecem un timp creativ și constructiv împreună (este foarte important ca un copil să dobândească abilitățile de gătit);
  • gătim pe bază de meniu ales și ”votat” de toți membrii de familie, care conține rețete cu timp scurt de gătit;
  • folosim vase de gătit pentru care este nevoie de energie puțină, care păstrează nutrienții și care scurtează timpul de gătit;
  • utilizăm plită cu inducție prin care, în funcție de cantitate, poate fierbe apa într-un minut.

Sunt doar câteva exemple eficiente.

 

  1. EXERCIȚIUL FIZIC – În martie mi-am făcut abonament la sală, cu antrenor personal, iar mișcarea mi-a adus o stare de spirit foarte bună. A fost pentru prima dată când am înțeles de ce unii oameni fac efort – pentru trăiesc beneficiile. În fiecare zi îmi era lene să merg, dar mă motiva amintirea stării de bine care urmează unei ședințe.

Din anumite motive legate de locație, nu mi-am reînnoit abonamentul în luna iunie și am găsit o soluție acasă. Deja reîncepusem programul de citit dimineața la 5 și îmi lipsea exercițiul fizic. Am integrat un set de 3 tipuri de exerciții care împlinesc nevoile mele și cele 70 de repetări de acum îmi creează tonusul de care am nevoie. Fac economie de timp (nu mai merg până la sală și înapoi) și de bani (nu mai plătesc abonamentul și antrenorul), dar continui să simt câștigul pentru sănătate.

 

  1. SĂNĂTATEA MENTALĂ. Tatăl meu este cel mai înțelept om pe care l-am cunoscut vreodată. La vârsta lui înaintată, are o gândire clară și opinii bine fundamentate. Deși are 7 clase (așa era învățământul obligatoriu pe vremea lui), a fost și este un om extrem de muncitor. L-a preocupat studiul cărților, iar acum, pentru că îi este greu să mai citească, ascultă dezbateri relevante în mediul online sau tv.

Mi-ar plăcea să am cel puțin aceeași luciditate la vârsta 80+ pe care o are el acum. Și pentru aceasta, am luat decizii care generează deja rezultate în viața mea:

  • am un abonament de acces la o platformă de seminare audio și video de dezvoltare personală și profesională și ascult în medie un seminar pe zi – costul este o picătură pe lângă valoarea oferită,
  • citesc în fiecare dimineață timp de aproximativ 1 oră – cost de 30-40 de lei pe lună,
  • mă înconjor de oameni pozitivi și întreprinzători care sunt preocupați de dezvoltare continuă și generare de valoare pentru cei din jur – gratuit,
  • colaborez cu mentori care mă ajută să îmi ating țelurile.

 

Oricare dintre deciziile luate pentru sănătatea mea necesită perseverență în aplicare. Rezultatele se simt după cel puțin 3 luni de practicare.

”Constanța bate genialitatea” – spune Pera Novacovici.