De curând discutam cu o cunoștință și îi împărtășeam temerile mele pe care le-am avut înainte să încep să investesc și câteva din rezultatele obținute de mine în investiții după ce le-am depășit.
Mare mi-a fost mirarea când mi-a spus:
Daniela, ca să investești, trebuie să ai bani.
Iar tonul era acela care spunea de fapt ”ca să investești trebuie să ai cel puțin 100 000 euro”
Nu mi-a venit să cred. Pe bune? Crezi că eu am avut banii ăștia când am început să investesc?
Și atunci mi-au venit în minte o serie de afirmații controversate legate de bani.
Îți sună cunoscut?
- Banii nu aduc fericirea.
- Sunt tânăr, nu îmi fac griji pentru bani.
- Ca să investești, trebuie să ai bani.
- Banii sunt rădăcina tuturor relelor.
- Oamenii de afaceri au bani.
Știi ce este interesant? Le-am crezut pe toate. Unele au fost chiar convingeri, exact afirmația referitoare la investiții.
Majoritatea au făcut parte din gândirea mea, fiindu-mi inoculate de mediul în care am trăit.
Cine spune și crede că banii nu aduc fericirea? Cine nu îi are.
De ce nu îți faci griji când ești tânăr? Pentru că pensia este departe.
Când ești pregătit să investești? Poate când știi să pierzi.
Iar la biserică am învățat că banii sunt rădăcina tuturor relelor. Și atunci am asociat cu faptul că banii sunt răi.
Cât privește statutul oamenilor de afaceri, am avut convingeri limitative până am intrat în lumea lor. Iar aici banii se câștigă doar la rezultat, nicidecum la program de lucru.
Imediat ce am încheiat discuția cu persoana în cauză, am stat și m-am gândit cum mi s-au ”spart” mie ideile controversate despre bani.
Banii nu aduc fericirea – spun unii. Dar o întrețin – spun alții.
Da, este adevărat cu banii în sine nu produc fericire. Nici nu au cum.
Dar banii creează un context în care să pot avea libertatea de a lua decizii, libertatea de a spune NU, libertatea de a avea control asupra vieții mele și de a avea impact pozitiv asupra relațiilor pe care le doresc în viața mea.
Sunt adeptul concepției A fi – A face – A avea, adică cu ceea ce mă hrănesc mental determină ceea ce sunt; în acest fel, sunt determinată să fac; iar rezultatul este ceea ce am.
Fericirea izvorăște din ceea ce sunt, este adevărat.
Pe de altă parte, faptul că sunt fericită mă impulsionează să fac (primești acest newsletter pentru că am ales să îți împărtășesc din ceea ce am experimentat în administrarea finanțelor personale) și atunci dăruiesc. Iar pentru că am ales să dăruiesc, mi se întoarce.
Primesc foarte multe mesaje din partea celor care primesc materialele mele și îmi împărtășesc la rândul lor ce decizii au luat urmare a e-mail-urilor mele și rezultatele pe care le-au obținut. După 3-4 ședințe de consiliere, clienții îmi spun cum li s-au clarificat anumite aspecte legate de banii proprii și ce rezultate au avut. Și atunci, fericirea mea sporește, pentru că văd impactul a ceea ce fac asupra celorlalți.
Așadar, ideea controversată ”Banii nu aduc fericirea” este o convingere limitativă din punctul meu de vedere. Banii sunt importanți în societatea în care trăim.
Orientându-ne să alegem și să oferim valoare pentru noi și pentru cei din jur vom ajunge la nivelul de prosperitate pe care ni-l dorim și pe care îl merităm.
Sunt tânăr, nu îmi fac griji pentru bani.
Ascultam cu ceva timp în urmă un seminar, iar vorbitorul (un prosper om de afaceri) spunea că i-a informat pe copii că averea sa nu va fi moștenită de aceștia. I-a învățat pe copii cum să producă bani și aceștia au ajuns la rândul lor oameni prosperi de afaceri, care nu au fost afectați de decizia tatălui lor.
Este de dorit ca administrarea eficientă a banilor să fie învățată din copilărie.
Este indicat ca investițiile să înceapă cât mai devreme în viață, pentru că dobânda compusă generează rezultate spectaculoase pe o perioadă lungă de timp.
Este adevărat că ieși din zona de confort când te gândești la bătrânețe; dar la tinerețe chiar nu crezi că vei ajunge bătrân sau nu crezi că se va întâmpla repede.
Dar este extrem de important ca să te gândești la bani încă din tinerețe, ca să îi poți avea.
Ca să investești, trebuie să ai bani.
Aveam aceeași idee cu ceva timp în urmă; până am decis să ies din zona de confort. Primul pas a fost să învăț. Și când m-am expus învățării, am descoperit că ORICINE poate investi. Inclusiv eu. Pentru că secretul este ”în fiecare lună” câte puțin.
Da, trebuie să ai bani, dar nu o avere. Începi cu 100 de lei, mărești la 200 de lei și tot așa. Inclusiv fiica mea este investitoare. Investește banii din alocație. Și crezi că sunt bani mulți? Nicidecum.
Nu bani mulți îți trebuie pentru a investi, ci educație și perseverență.
Banii sunt rădăcina tuturor relelor.
Oare? Biblia spune că ”iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor”. Este diferență, nu?
Banii nu spune că banii în sine reprezintă ceva rău și nici că banii sunt cauza fundamentală a tuturor lucrurilor rele.
Ideea biblică este iubirea de bani este lăcomie, iar oamenii lacomi renunță, deseori, la principiile morale în eforturile lor de a obține ceea ce își doresc. Iar aceasta conduce la rele.
Și atunci relele care apar vin din sufletul omului, nicidecum din cauza banilor.
Oamenii de afaceri au bani.
Banii din afaceri se produc în urma rezultatelor obținute, nicidecum în funcție de programul de lucru. După ce îi produc, oamenii de afaceri sunt foarte atenți ce se întâmplă cu banii lor, îi administrează astfel încât să fie investiți cu randament peste rata inflației.
Oamenii de afaceri sunt preocupați să ofere valoare, astfel încât din ceea ce produc să poată oferi angajaților și să aibă și profit.
Acest tip de orientate este vizibilitatea a ceea ce sunt, de fapt, oamenii de afaceri. Iar rezultatul este pe măsura muncii lor.