Avem nevoi și dorințe în domeniul financiar și este important ca ele să fie transformate în obiective financiare construite eficient.

La începuturile mele în ceea ce privește educația financiară, eram sigură că îmi cunosc nevoile și știu ce doresc. Dar când am vrut să le descriu în scris, am întâmpinat dificultăți. Dacă și tu ai fost în această situație, probabil cei 8 pași îți vor fi de folos:

 

Pasul 1 – obiectivul tău financiar să fie cât mai clar definit.

Vreau să câștig mai mulți bani decât anul trecut.

Vreau ca anul acesta să obțin bonusuri din ce în ce mai mari.

Vreau ca luna viitoare să nu mai cheltuiesc așa de mulți bani.

 

Îți sunt cunoscute aceste afirmații? Sau sunt similare cu cele pe care le exprimi tu?

Ține minte – obiectivele vagi conduc la rezultate vagi. Ceea ce îți propui tu este un punct de plecare excelent, dar nu sunt suficient de specifice. Descrie-le cu claritate în ceea ce privește cantitatea, calitatea, poziția, statutul obiectului (deținut, cumpărat, obținut, realizat)

În plus, exprimă-l la timpul prezent făcând referire la tine: Eu sunt ……; Eu obțin ……; Eu am …. .

Exemplu: Eu câștig 3000 de euro lunar, cu 1000 de euro mai mult decât anul trecut.

 

Pasul 2 – obiectivul tău financiar are un termen limită de îndeplinire.

Alege anul și ziua exacte, poate chiar și ora până la care vei îndeplini obiectivul propus.

Exemplu: Eu câștig 3000 de euro lunar începând cu data de 1 iunie 2020.

 

Pasul 3 – conectează-te cu emoțiile tale la obiectiv.

Fă apel la imaginație și vizualizează îndeplinirea obiectivului. Cum te simți? Ce emoții resimți la îndeplinirea obiectivului? Care sunt principalele 3-5 emoții pe care le trăiești la atingerea obiectivului?

uimit – fericit – mândru – sigur – realizat – fascinat – plin de speranță – mulțumit – ……..

Exemplu: Eu câștig 3000 de euro lunar începând cu data de 1 iunie 2020 și sunt mulțumit și fericit că pot să îmi întrețin familia.

 

Pasul 4 – exprimă motivația pentru îndeplinirea obiectivului

De ce vrei să îți îndeplinești acest obiectiv? Motivația trebuie să fie suficient de clară, pentru că doar așa te vei conecta cu obiectivul financiar și îl vei urmări cu consecvență. După ce ai găsit motivul, gândește-te de ce este atât de important motivul acesta.

Exemplu: Motivația creșterii venitului este nevoia familiei mele pentru un trai decent. Acest motiv este important pentru mine, deoarece sunt capul familiei, am 3 copii mici, soția asigură îngrijirea copiilor și este datoria mea să asigur cele necesare familiei mele.

 

Pasul 5 – stabilirea jaloanelor intermediare.

Ca să îți îndeplinești obiectivul financiar stabilit, vei atinge câteva jaloane intermediare. Aceasta înseamnă că vei împărți obiectivul financiar în obiective financiare mai mici, care vor fi atinse săptămânal sau lunar, în funcție de mărimea obiectivului inițial.

Exemplu: În fiecare dintre cele 5 luni care sunt până la 1 iunie 2020, venitul meu crește cu 100 de euro pe lună.

 

Pasul 6 – stabilirea planului de dezvoltare personală.

De foarte multe ori, îndeplinirea unui obiectiv financiar este posibil doar datorită unei schimbări personale. Vei începe să faci anumite acțiuni, vei avea anumite comportamente, vei înceta să acționezi într-un anumit mod.

Exemplu: voi dobândi abilități de a investi la bursă, voi reduce timpul alocat televizorului până la 1 film pe săptămână, voi reduce ieșirile cu prietenii în oraș cu o ieșire pe lună.

 

Pasul 7 – vizualizarea obiectivului îndeplinit.

Foarte importantă este crearea imaginii obiectivului îndeplinit – cum vei fi, ce vei avea, cum te vei simți, ce relații vei avea, cum vei sărbători, unde te vei afla, cine va fi lângă tine.

Exemplu: ziua de 1 iunie 2020 o voi sărbători cu familia la munte, iar duminica următoare o voi petrece doar cu soția la mare.

 

Pasul 8 – planul de acțiune periodic.

Gata, ai planificat totul cu toate amănuntele posibile, acum este momentul unui plan de acțiune. Acesta poate fi săptămânal sau lunar, sugestia este să nu fie mai mult de o lună. La sfârșitul perioadei analizează dacă l-ai urmat cu loialitate, ce obstacole ai întâmpinat, cum le-ai depășit și îl stabilești pe următorul.