Era toamna anului 2010. Tocmai se finalizase concediul de îngrijire copil și eram decisă fac o schimbare; pentru ea, fiica mea, doream să încep o nouă carieră, un nou domeniu de activitate, probabil chiar o nouă viață. Analizam mai multe idei, aplicam la diverse anunțuri de job, până când am participat la un interviu pe domeniul consultanței pentru accesarea fondurilor europene, la începutul anului 2011. Habar nu aveam ce înseamnă, dar m-a atras mult acest necunoscut, pentru că era provocator și simțeam că înseamnă o nouă etapă de dezvoltare pentru mine.

 

Așa se face că m-am specializat în consultanță pentru accesarea fondurilor europene, fiind mai întâi autodidact, apoi căutând orice ocazie de a interacționa și de a învăța de la specialiști, în paralel cu participare la cursuri și studiu personal. Dar dincolo de toate acestea, implementarea proiectelor în parteneriat cu organizații cu experiență m-au ajutat cel mai mult să înțeleg cum se construiesc și cum funcționează proiectele. Sunt recunoscătoare pentru toate experiențele din care am învățat continuu, pentru toți oamenii cu care am lucrat și de la care am învățat, dar mai ales pentru rezultatele deosebite obținute.

 

Mi se întâmplă adesea să fiu întrebată – Ce fonduri europene se dau în perioada aceasta? sau Vreau să accesez fonduri europene, ce trebuie să fac?

 

Iată mai jos cei 5 pași esențiali pentru accesarea unei finanțări nerambursabile (mă refer la cereri de finanțare depuse de o organizație singură sau în parteneriat, și nu la planuri de afaceri depuse de o firmă de tip start-up sau cu experiență):

 

  1. Identifică ideea de proiect.

Proiectul se va relaționa cu activitatea organizației tale și va răspunde unei nevoi identificate într-o comunitate / localitate, regiune, multi-regional sau la nivel național. Ideile apar pe parcursul derulării activității organizației ori ca urmare a implementării unui alt proiect.

Discutam la un moment dat cu un reprezentant al unei organizații foarte mari din România despre modul cum au studiat provocările cu care se confruntă copii cu părinți la muncă în străinătate și cum a apărut o finanțare exact pe acest domeniu de activitate, pe care au accesat-o cu ușurință tocmai datorită activității lor.

 

  1. Verifică ce finanțări sunt disponibile pentru finanțării ideii de proiect.

O organizație care activează în unul sau mai multe domenii sigur a identificat nevoi care pot fi rezolvate total sau parțial prin diferite tipuri de proiecte, având la bază idei de proiecte. Există foarte multe persoane pasionate să dăruiască timp, resurse, cunoștințe pentru a rezolva nevoi. Dar este extrem de dificil să oferi pe termen mediu și lung, pentru că finanțarea este o componentă esențială.

Și atunci poți apela la o finanțarea nerambursabilă.

Nu există la momentul acesta o bază de date completă și corectă cu toate finanțările existente. Și aceasta nu din cauză că nu există o dorință în acest sens, ci pentru că este imposibil să faci aceasta în mod gratuit, cel puțin la nivel privat. Site-ul ministerului de resort centralizează toate finanțările europene ale programelor operaționale, dar pe lângă acestea sunt multe alte finanțări gestionate de alte entități, inclusiv finanțări nerambursabile private.

Da, există soluția unui consultant, iar acesta trebuie ales în funcție de expertiza sa. Sau să alegi o firmă de consultanță care are dezvoltat un serviciu de furnizare a informărilor referitoare la finanțările existente la un moment dat, pe domeniul de interes.

Merită luată în considerare și posibilitatea obținerii unei finanțări private ca urmare a scrierii unui proiect și a căutării unui finanțator sau a unui grup de finanțatori privați care să dorească finanțarea.

 

  1. Alege finanțarea potrivită.

Deseori se întâmplă ca la un moment dat să existe mai multe finanțări ce pot fi accesare pentru ideea de proiect stabilită. Ce faci atunci? Ai de ales: trimiți cereri de finanțare pentru fiecare linie deschisă sau doar pentru una. Alegerea finanțării potrivite ia în calcul mai multe variabile: capacitatea financiară și operațională a organizației, cuantumul contribuției proprii, condițiile de eligibilitate, indicatorii minimi obligatorii, condiții de obținere a punctajului maxim, etc.

 

  1. Scrie cererea de finanțare și trimite-o spre evaluare la finanțator.

Acest pas îmi place mie cel mai mult, pentru că cererea de finanțare transpune în scris toți pașii necesari pentru rezolvarea nevoii identificate, identifică rezultatele care se vor obține și cuantifică banii necesari pentru acestea.

Ideea poate fi extraordinară, dar este esențial să o descrii finanțatorului astfel încât acesta să înțeleagă pe deplin ceea ce ai gândit tu.

În plus, cererea de finanțare se întocmește pe o structură și este însoțită de un buget ce include toate cheltuielile relaționate cu proiectul și care sunt eligibile, buget care trebuie cheltuit în timpul implementării proiectului, așa cum a fost scris (în majoritatea proiectelor se pot face modificări bugetare prin act adițional, care trebuie aprobat de finanțator).

Scrierea unei cereri de finanțare și trimiterea acesteia spre evaluare la finanțator este condiția esențială pentru obținerea finanțării, pentru că exprimă intenția organizației să obțină o finanțare. Dar nu reprezintă și siguranța obținerii finanțării; pentru că finanțatorul evaluează cererile primite și propune la finanțare cererile care îndeplinesc condițiile impuse.

 

  1. Semnează contractul de finanțare.

Semnarea contractului de finanțare este momentul de glorie al organizației care a aplicat la finanțare. Speranțele cresc, viitorul este asigurat, rezultatele parcă deja se văd, oamenii sunt entuziasmați.

Pe de altă parte, un contract de finanțare este o promisiune a finanțatorului că va finanța proiectului și a asumare a organizației beneficiare că va implementa proiectului conform scopului stabilit.

Semnarea contractului de finanțare este momentul în care știi sigur că ai obținut finanțarea. De aici înainte urmează implementarea.

 

Pregătirea obținerii finanțării este un drum destul de lung …. așteptarea răspunsului finanțatorului în urma evaluării cererii de finanțare presupune o perioadă de incertitudine …. implementarea proiectului și raportarea către finanțatorimplică o muncă intensă, de multe ori frustrantă …….. DAR – orice organizație cu care am lucrat a dorit întotdeauna A DOUA FINANȚARE după ce a finalizat-o cu succes pe prima.

Așadar, important este să decizi că vei accesa prima finanțare, a doua și următoarele vor urma cu siguranță.