Luna Sărbătorilor de Iarnă se apropie cu pași repezi, iar anul acesta, pentru mulți dintre noi, această perioadă este atipică:

  • Dacă până acum ne petreceam sărbătorile acasă doar pentru că doream, acum le vom petrece acasă pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jur.
  • Dacă până acum ne hazardam să facem cadouri scumpe, în cantități mari și să îndeplinim dorințele tuturor celor dragi, acum ne administrăm banii cu mai multă atenție.
  • Dacă până acum mergeam la magazin și cumpăram tot ceea ce ne poftea inima ca să pregătim o masă cu multiple feluri de mâncare, acum ne planificăm și re-descoperim utilitatea listei de cumpărături.

Din martie până acum am conștientizat mai mult decât oricând importanta administrării banilor pe baza principiilor de educație financiară.
Iar pentru luna sărbătorilor de iarnă, îți furnizez 3 idei pe care le-am testat și sunt extrem de eficiente:

  1. Opțiunea CADOURI UTILE. Toți ne bucurăm când primim cadouri de sărbători, dar copiii manifestă o bucurie cu totul aparte. Ca mamă, ceea ce mă împlinește cel mai mult este fericirea fetei mele. Și sunt capabilă să răstorn munții pentru aceasta (bineînțeles că sunt multe de discutat aici). Iar dintre toți munții pe care i-aș răsturna, educația financiară este prioritară. Luna cadourilor este o ocazie specială pentru a oferi fetei mele un cadou util. Când îl voi alege, voi ține cont și de temperamentul ei, de dorința ei de a fi surprinsă (să nu știe ce este) și bineînțeles de buget. Anul acesta este o bună ocazie de a ajuta copiii să conștientizeze diferența dintre nevoi și dorințe și de a alege o pondere mai mică de dorințe fără utilitate.
  2. Distracție pe bani puțini – ACASĂ. Știu că este dificil pentru noi, femeile, să ne asumăm răspunderea de a organiza sărbătorile acasă – cumpărături, mâncare, curățenie, spălat de vase…. Dar este o ocazie minunată de a petrece un timp plăcut cu membrii familiei în bucătărie. Plănuim împreună meniul, facem lista de cumpărături, comandăm online, ne împărțim responsabilitățile în bucătărie și vă garantez că toți membrii familiei se vor simți extraordinar pentru că au contribuit la gătit. 
  3. Lista (sfântă) de cumpărături. Am aplicat planificarea meniurilor de câțiva ani și am observat foarte multe beneficii: mâncare diversificată, posibilitatea ca fiecare membru să își expună dorințele în ceea ce privește meniul, buget controlat pentru mâncare, fiecare membru al familiei știe ce este de mâncare la fiecare masă din zi și altele. Iar atașată de meniu este lista de cumpărături, care, pentru a fi utilă, trebuie respectată întru totul, nu se cumpără nimic în plus. O astfel de listă se poate folosi și pentru cadouri. În plus, folosirea listelor de cumpărături ne poate ajuta să economisim timp, pentru că facem comanda online.

Și pentru că ne apropiem de începutul unui nou an, îți recomand o carte care îți va schimba perspectiva asupra vieții:
De ce unii reușesc, iar alții nu?
Ce au unii, și nu au ceilalți?

Dr. David J. Schwartz nu s-a mulțumit cu răspunsurile psihologiei, sociologiei sau ale istoricilor. A refuzat să creadă că doar anumiți factori, precum ereditatea sau condițiile sociale, ar fi decisivi pentru o viață împlinită financiar, sentimental sau social. În schimb, a propus niște principii simple. Practica avea să-i dea dreptate: un număr impresionant de cititori i-au aplicat ideile și și-au atins scopurile.
Este cartea pe care o citesc o dată pe an, de regulă la început, am luat această decizie în urma ascultării unui seminar.
Puterea magică a gândului – Dr. David J. Schwartz 👉 http://bit.do/fKPdx